Uitdagend
Latijn en Grieks zijn echte puzzels, waarbij je soms echt moet (leren) doorzetten omdat het niet in één keer lukt. Eigenlijk zijn het codes die je moet kraken en als je de code hebt gekraakt kun je de mythes lezen over Zeus of Herakles! Als gymnasiast leer je niet alleen bij wiskunde wat de stelling van Pythagoras inhoudt, maar weet je ook door je lessen Grieks wie Pythagoras was en hoe hij op zijn stelling kwam.
“Een nieuwe taal leren is superleuk. De grammatica is net een soort puzzelen.”

Persoonlijk
Elke gymnasiast heeft een eigen reden waardoor ze voor het gymnasium kiezen. Doordat we veel werken met grote open opdrachten is er altijd ruimte voor eigen inbreng en interesses van de leerlingen. Ook buiten de lessen zien we dat onze gymnasiasten de kennis die ze bij Latijn en Grieks opdoen, inzetten op hun eigen manier: de één profileert zich in de debatclub als expert in antieke speeches, de ander zet kennis in over de tragedie bij het meedoen aan de schoolmusical en weer een ander overstijgt zichzelf taalkundig door zich te plaatsen voor de Latijn Olympiade of doet voor hun profielwerkstuk onderzoek naar bijvoorbeeld geneeskunde in de oudheid.
“Ik merk nu al bij Frans dat het heel handig is om ook Latijn te hebben.”
Verwondering
Latijn en Grieks gaan niet alleen maar over vroeger. Overal waar je kijkt zie je nog steeds de Oudheid terug, vaak zonder dat je het door hebt. Onze gymnasium leerlingen kijken graag naar de wereld om zich heen en kunnen van alles uit onze wereld verklaren door hun kennis over de wereld van de Romeinen en Grieken.
“De excursie naar Nijmegen was heel gezellig en leerzaam; we gingen naar het Valkhofmuseum en deden o.a. een schervenworkshop.”
Verbindend
De gymnasiumleerlingen van alle leerjaren komen elkaar veel tegen tijdens de speciale gymnasiumactiviteiten. Zo wordt er elk jaar fel gestreden om de Gymnasium beker, zijn er Gymnasium excursies en worden er speciale Gymnasiumdagen georganiseerd. Als hoogtepunt gaan we met zijn allen in klas 5-vwo naar Rome en Campanië.
“De onvergetelijke Romereis! Hier zie je alles terug wat je geleerd hebt!”
Kijk mee op het gymnasium:
Leerling aan het woord:
“Het volgen van het vak Latijn heeft twee grote voordelen. Ten eerste begin je etymologische verbanden te zien en herken je dingen terug uit onder andere Frans en Engels. Een groot vocabulaire in het Latijn helpt je om in bijna iedere taal die we op school krijgen de betekenis van bepaalde woorden beter te begrijpen, en ze makkelijker te onthouden. Het tweede voordeel is vooral wanneer je geïnteresseerd bent in geschiedenis, en er plezier in hebt om dingen die in het Latijn op gebouwen staan te kunnen lezen. Zo was het grappig om een tekst te kunnen lezen die boven een toegangspoort in Amsterdam stond: “homo sapiens non urinat in ventum”.
Leerling aan het woord:
“Ik vind het heel leuk dat we in ieder leerjaar een speciale activiteit hebben. Zo zijn we in klas 1 op excursie naar Nijmegen geweest en in klas 2 naar het Archeologische park in Xanten. Ook is er eens in de twee jaar een gymnasiumdag. We zagen een theaterstuk over de Metamorfosen van Ovidius, we konden kiezen uit verschillende workshops en er was ook een beker te winnen in een pubquiz. En in de bovenbouw gaan we naar Rome, dat is natuurlijk superleuk.”
Gymnasium op Huizermaat
Tijdens jouw Gymnasiumopleiding op Huizermaat maak je uitgebreid kennis met de verhalen, culturen en talen van de Grieken en Romeinen. Soms lijkt het leren van deze talen echt op een puzzel! Dat maakt deze talen niet alleen geschikt voor hele talige leerlingen maar ook voor leerlingen die veel van wiskunde houden.
De talen leren we door vanaf de eerste lessen naar teksten te kijken die door echte Grieken en Romeinen, zoals Julius Caesar, zijn geschreven. Op deze manier zie je meteen waarom we bepaalde woorden of grammatica moeten leren. Verder bouw je bij ons een cultuurmap op, waarin je kunt laten zien wat je allemaal hebt geleerd over de verhalen en cultuur van de Grieken en Romeinen.
Behalve kennis doe je tijdens jouw Gymnasiumopleiding vaardigheden op die je op heel veel plekken goed kunt gebruiken. Je leert bijvoorbeeld goed analyseren, heel precies werken, overtuigend spreken en verbanden leggen.
Behalve deze ‘gewone’ dingen die je leert op een Gymnasiumopleiding, staan Hoe? en Waarom? op het Gymnasium van Huizermaat centraal. Je leert hier voor jezelf antwoord geven op de vraag waarom je eigenlijk wil leren en hoe je dingen die je misschien lastig vindt zelf kunt aanpakken.
Op Huizermaat vinden wij het belangrijk dat er veel ruimte is voor de leerlingen om zich te ontwikkelen waar zij dat nodig hebben of willen. Zo ook op ons Gymnasium. Tijdens de lessen Latijn en Grieks werk je vaak aan grote projecten, waar je veel zelf kunt kiezen. Door de projecten die we doen, is het mogelijk dat iedereen op zijn eigen niveau werkt en zich kan richten op wat hij/zij nog niet zo goed kan. Ook wordt er veel samengewerkt om met en van elkaar te leren. Bekijk ook onze gymnasiumfilm en onze gymnasiumbrochure.
“NON SCHOLAE SED VITAE (niet voor school maar voor het leven)”
Gymnasiumdag
Klassieke talen op Huizermaat
Kiezen is niet alleen belangrijk binnen de opdrachten. Als je in een vwo+ of Talent-klas zit kun je behalve kiezen voor het volledige Gymnasiumprogramma ook kiezen om alleen Grieks of Latijn te volgen. Daarnaast kun je ervoor kiezen om helemaal geen Klassieke Talen te volgen. Indien je dat laatste kiest, komen op die uren andere vakken te staan, bij ons is het Gymnasium namelijk geen verzwaring van het reguliere programma maar één van de vele mogelijkheden je te verdiepen.
Om erachter te komen wat het beste bij jou past, krijgt elke leerling uit de vwo+ of Talent-klas aan het begin van het jaar een proefperiode Latijn en Grieks. De keuze die je bij ons op school maakt, maak je steeds voor een periode, dan kijken jouw mentoren, de docenten en jouw ouder(s) samen met jou wat jij dan wilt. Wat extra fijn is aan een scholengemeenschap is dat als je besluit met één of beide vakken te stoppen, je gewoon in je eigen klas op je eigen school kan blijven!