Elk kind in Nederland heeft recht op jeugdgezondheidszorg; op (gratis) advies, voorlichting en ondersteuning bij het gezond opgroeien en opvoeden.

In de regio Gooi en Vechtstreek kunnen kinderen en hun ouders hiervoor terecht bij Jeugd en Gezin. Dat kan op elk gewenst moment. Daarnaast krijgen kinderen regelmatig een afspraak aangeboden. Op welke momenten worden leerlingen in het voortgezet onderwijs uitgenodigd? En met welke vragen kunnen jongeren en ouders bij Jeugd en Gezin terecht? Meer informatie hierover kun je lezen in onderstaande tekst.

Afspraak onderbouw

In klas 2 worden alle leerlingen uitgenodigd voor een afspraak bij de doktersassistent of jeugdverpleegkundige. Deze heeft een gesprek met de jongere, weegt het gewicht, meet de lengte en bespreekt de vragenlijst die van tevoren is ingevuld. Ook worden evt. de ogen en oren getest. Als dat gewenst is, kan nog een aanvullende afspraak volgen.

Afspraak bovenbouw

Alle leerlingen in klas 4 worden uitgenodigd voor een afspraak bij de jeugdverpleegkundige. Deze gaat in gesprek over de ontwikkeling, leefstijl en gezondheid van de jongeren. Voorafgaand aan de afspraak wordt hen gevraagd om een digitale vragenlijst in te vullen.

Uitnodiging vaccinaties

In het kalenderjaar dat leerlingen 14 jaar worden, ontvangen zij een uitnodiging voor een vaccinatie tegen meningokokken. Als jongeren nog andere vaccinaties uit het landelijke programma missen, kunnen zij hiervoor terecht bij Jeugd en Gezin.

Groei en ontwikkeling

Bij vragen over de groei en ontwikkeling kunnen ouders en jongeren altijd contact opnemen met Jeugd en Gezin. Bijvoorbeeld bij vragen over voeding, leefstijl, gedrag, pesten, seksualiteit etc. In de meeste gevallen kan de jeugdarts of jeugdverpleegkundige meedenken en voorlichting of advies geven. In sommige gevallen verwijzen zij door. Uiteraard worden ouders hierbij betrokken.

Opvoedtips en workshops

Ook voor vragen over de opvoeding kunnen ouders bij Jeugd en Gezin terecht. De jeugdverpleegkundigen en gezins- en opvoedcoaches kunnen tips en hulp bieden om het opvoeden makkelijker te maken. Daarnaast bieden zij in een aantal gemeenten opvoedcursussen en (online) workshops aan.

Extra afspraken

Naar aanleiding van vragen en/of zorgen kunnen extra afspraken worden gemaakt. Dit kan op verzoek van de jongere zelf, de ouders of bijvoorbeeld de mentor. Op elke leeftijd en in elke klas kunnen leerlingen dus een afspraak krijgen bij de jeugdarts of jeugdverpleegkundige.

MijnJeugdenGezin

Via het klantportaal www.MijnJeugdenGezin.nl kun je zelf online een afspraak maken, verzetten of afzeggen. Je kunt hier ook de groeicurven bekijken en een overzicht van de vaccinaties inzien. Het inloggen gaat via DigiD, zodat de privacy is gewaarborgd. Volgens de privacy wetgeving hebben ouders tot de leeftijd van 16 jaar inzage in het klantportaal van hun kind. Vanaf 12 jaar kan het kind ook zelf inloggen.

Bereikbaarheid

Jeugd en Gezin Gooi en Vechtstreek is op werkdagen tussen 8.00 en 13.00 uur bereikbaar via telefoonnummer (035) 692 63 50. Je kunt ook een e-mail sturen naar info@jggv.nl of voor meer informatie kijken op www.jggv.nl.

vaccinaties

klik op foto voor alle informatie.