Chromebooks op Huizermaat

Op Huizermaat gebruiken alle leerlingen naast hun schoolboeken een Chromebook, het zogeheten Blended Learning.

Huizermaat ziet een Chromebook als een uitstekend ondersteunend middel bij het realiseren van onze ambitie om onderwijs op maat te verzorgen. Daarnaast past het gebruik ook bij het verstevigen van de digitale vaardigheden van onze leerlingen, één van de 21e-eeuwse vaardigheden.
Daar waar nu nog geen Chromebooks voorhanden zijn, gebruiken leerlingen eigen devices of devices van school.

Wat is een Chromebook?

Het Chromebook (CB) is een relatief goedkope, kleine laptop die niet werkt met een besturingssysteem zoals Windows of macOS maar met een online besturingssysteem: Chrome OS. Hierdoor start het apparaat snel op en loopt het apparaat zelden of nooit vast.

Leerlingen kunnen er eenvoudig documenten, spreadsheets, powerpoints, enquêtes en nog veel meer mee maken. Uiteraard heeft het CB toegang tot het Internet.  Alle documenten worden in de cloud van Google Drive opgeslagen. Voor Chromebook zijn veel educatieve apps ontwikkeld (Google Apps For Education). Diverse licenties van lesmethodes zijn geschikt voor het CB. Het CB heeft een toetsenbord en een USB-poort. Hij kan met en zonder muis worden gebruikt.

Hoe wordt het CB ingezet in de les?

We hebben ervaren dat het CB een waardevolle aanvulling is op het onderwijs dat we aanbieden waarbij het gebruik van lesmethodes (boeken) en lessen van de vakdocent nog altijd de basis vormt. Wij maken bewust  de keuze om de lesstof maar ten dele digitaal aan te bieden.

Het CB biedt docenten en leerlingen de mogelijkheid om meer digitaal (oefen)materiaal in de klas aan te bieden, te differentiëren in de klas (onderwijs op maat aan te bieden) en om leerlingen met elkaar te laten werken aan digitale documenten in welke lesruimte op school dan ook (of zelfs op afstand). Tevens biedt het de mogelijkheid om digitale middelen, video en digitaal toetsmateriaal makkelijk te vervlechten in de reguliere les.

Dagelijks gebruik

Het CB zal niet elke les gebruikt worden, maar wel dagelijks. Uw kind neemt het CB daarom elke dag opgeladen mee naar school. Opladen op school is niet wenselijk, omdat we daarvoor niet voldoende contactpunten hebben. De accu levert zeven à acht uur gebruik op. Thuis kan het CB ook worden gebruikt, maar uw kind kan (thuis) op elke vaste pc of lap-top bij zijn/haar gedeelde documenten via Google Drive terecht.

Google Classroom is het ondersteunende platform voor ons onderwijs naast SOM (cijfers, leerlingvolgsysteem) en Zermelo (roosterprogramma). Daarbij gaan we meer werken met COOL (Cloudwise Online Onderwijs Leerplatform). Docenten hebben de mogelijkheid om de activiteiten van hun leerlingen te volgen die via hun schoolaccount en in de school aan het werk zijn.

Via Google Drive en/of Google Classroom krijgen de leerlingen toegang tot het digitale materiaal dat te maken heeft met hun eigen lessen.

Nieuwe leerlingen worden in de klas door de mentor en door hun docenten wegwijs gemaakt. Het gebruik van het Chromebook is echter zo gebruiksvriendelijk, dat leerlingen ook makkelijk van elkaar kunnen leren en zelf gebruik kunnen maken van de online helpdesk van Google.

In de pauzes raden we aan het CB niet te gebruiken, om ongelukjes met drinken en eten te voorkomen en om de batterij te sparen.

Het veilig vervoeren van het Chromebook in de tas en op de bagagedrager is eveneens van belang. Ze zijn stevig, maar niet bestand tegen klap. Een stevige beschermende hoes is daarom een voorwaarde en inclusief bij de pakketten van de Rentcompany.

Waarom een Chromebook?

De keuze voor een CB berust op een aantal uitgangspunten:

 • Uniformiteit in de klas
 • De beheersbaarheid van het apparaat bij bijvoorbeeld:
  • digitale toetsen
  • meekijkfunctie ter ondersteuning van het individuele leerproces
  • pushen materiaal
 • De continuïteit in het gebruik omdat er niets op het apparaat zelf wordt opgeslagen
 • Onze wens om de kosten voor ouder(s)/verzorger(s)beperkt te houden

Aanschaf Chromebook

Er zijn drie mogelijkheden om op school met een CB te werken:

Huizermaat heeft een overeenkomst met The Rent Company afgesloten. Dit bedrijf biedt speciale educatie Chromebooks aan tegen aantrekkelijke bedragen op basis van huur of koop. Hierbij inbegrepen is een verzekeringspakket voor service, garantie en schade- en diefstaldekking.

Wat zijn de voordelen van het Easy4u abonnement van The Rentcompany?

 • Het gekozen model is extra stevig en speciaal ontwikkeld voor het onderwijs.
 • Op school is bij reparatie een leen-CB beschikbaar.
 • In het Easy4u zekerheidspakket zit een schade-en diefstaldekking:
  • een beperkt eigen risico van €50,00 per gebeurtenis
  • maximaal 3 claims gedurende de looptijd
  • bij diefstal enkel uitkering mits sporen van (in)braak
 • Standaard wordt bij het Easy4u abonnement een vochtwerende beschermhoes en oplader meegeleverd.

Meer informatie over The Rentcompany

Om u zo goed en zorgvuldig mogelijk te informeren kunt u via onderstaande link korte video’s van The Rent Company bekijken. Deze korte video’s bevatten:

Uitleg over The Rent Company en het Easy4u abonnement.

Uitleg over de prijsopbouw van het Easy4u abonnement bij zowel huur als koop.

Tenslotte kunt u een filmpje bekijken waarin wordt uitgelegd wat een Chromebook is.

Bestellen bij The Rentcompany

Hoe het bestellen in zijn werk gaat wordt in deze flyer stap voor stap uitgelegd. Extra informatie en specificaties van de Chromebook(s) vindt u in de webshop.

LET OP: Bestel voor 31 juli 2023 uw Chromebook. Later bestellen leidt tot extra administratiekosten (€19,95).

U schaft zelf een CB aan. Zelf aangeschafte CB’s dienen te voldoen aan de volgende voorwaarden te voldoen:

De aangeraden schermgrootte is 11-12 inch, de maximale schermgrootte is 13 inch. Dit om te voorkomen dat een leerling tijdens de les “verdwijnt” achter het scherm.

Een eigen CB moet eenmalig worden aangemeld bij de management console van de GSF. Dit is een programma dat de docenten in staat stelt mee te kijken naar de schermen van de leerlingen en om bijvoorbeeld bij toetsen (delen van) het internet te blokkeren. Alleen CB’s die aangemeld zijn, mogen in de lessen gebruikt worden!

De kosten van het aanmelden bij de management console neemt Huizermaat voor haar rekening. Elke nieuwe Chromebook, ook het device dat door u zelf is aangeschaft in een willekeurige winkel, wordt via school aangemeld bij de GSF tijdens de eerste schoolweken. Bij dit aanmelden wordt de CB eerst teruggezet naar de fabrieksinstellingen.

Bij uitzondering kan een leerling ‘s ochtends in de mediatheek een CB lenen en deze ‘s middags weer terug brengen. Alle bestanden waar de leerling op school mee werkt, zijn thuis vanaf willekeurig welke andere computer te benaderen. Een geleende CB mag de school niet verlaten.

Start van het schooljaar

In de eerste week van het nieuwe schooljaar zullen wij na een mentorinstructie de CB’s die bij de Rentcompany besteld worden aan de leerlingen meegeven.

Afwijkend Chromebook nodig?

Voor leerlingen met een medische indicatie hebben wij een aangepast aanbod. Neemt u in dit geval contact op met uw afdelingsleider.

Het CB en leerlingen met dyslexie

Op Huizermaat mogen de leerlingen met dyslexie een voorleesprogramma gebruiken bij toetsen. Om hun boeken en goed te kunnen lezen, kan er gebruik gemaakt worden van ingesproken boeken die besteld worden via Dedicon.

In verband met verschillen in functionaliteit, beschikt Huizermaat over twee verschillende verklankingsprogramma’s. We benutten in verschillende situaties de sterke punten van de programma’s.

Leerlingen met dyslexie kunnen in de klas hun toetsen en schoolexamens op hun Chromebook laten voorlezen met het programma Exam.net.

Eindexamens maken deze leerlingen vooralsnog op windows-machines met behulp van het programma Claroread. Dit vanwege wettelijke regelgeving. Beide programma’s hebben veel overeenkomsten. Desalniettemin krijgen leerlingen vooraf genoeg gelegenheid om te oefenen.

Voor meer informatie gaat u naar exam.net of kunt u contact opnemen met onze dyslexiecoach Annique Louwerse.

Vragen

Klik hier voor de meest gestelde vragen.

Vragen over de Chromebook of het Easy4u zekerheidspakket:

The Rentcompany tel: 085-003 61 50 mail: help@rentcompany.nl

Meer weten?

Video the Rent Company

Veel gestelde vragen

Flyer Rent Company