Dag basisschool, hallo brugklas…

Spannend hè, voor het eerst naar de middelbare school! Groot gebouw, zware rugzak en een lesrooster met veel verschillende vakken. Maar je zult merken dat je je bij ons op school snel thuis voelt. Voor je het weet, wandel je fluitend van les naar les met je (nieuwe) vrienden en vriendinnen.
Hieronder vind je allerlei informatie over de brugklas. En staat het antwoord op jouw vraag er niet bij? Mail dan de afdelingsleiders van de onderbouw; Marike van Loon MvLoon@gsf.nl of Annemieke Bark Abark@gsf.nl of stuur je vraag via het formulier op de homepage.

Wat heb ik allemaal nodig in de brugklas?

Natuurlijk heb je van alles nodig in de brugklas om goed voorbereid in de lessen te komen.
We hebben alles voor je in dit overzichtelijke documentje gezet.

Heb ik een agenda nodig?

Ja!! het is heel belangrijk een agenda te hebben voor je huiswerk en om het overzicht te houden over wat je per week moet doen. Tijdens het mentoruur leer je hoe je met je agenda om moet gaan. Het huiswerk wordt tijdens de les opgegeven en online opgeslagen zodat je het altijd terug kunt vinden.

De leerlingen uit 1 mavo/havo en 1 havo/vwo ontvangen een planagenda via hun mentor.

Hoe laat begint de eerste les?

Op Huizermaat starten de lessen om 8.15 uur. We hebben lesuren van 60 minuten. In leerjaar één zijn de lessen uiterlijk om 15.00 uur afgelopen.

Mag ik kiezen bij wie ik in de klas kom?

Ja, zodra je de bevestiging van plaatsing hebt ontvangen, krijg je een digitaal inschrijfformulier waarop je tenminste één andere leerling kan noemen met wie je graag in de klas komt. Verder kijken we bij het samenstellen van de klassen altijd naar van welke scholen onze nieuwe leerlingen in leerjaar één komen. Als het maar enigszins kan, zorgen we ervoor dat je bij bekenden van je vorige school in de klas komt. Ook kijken we bij de plaatsing van waar de leerlingen naar Huizermaat komen. Zo zorgen we ervoor dat leerlingen uit bijvoorbeeld Eemnes samen kunnen fietsen.

Zijn er pauzes?

Natuurlijk zijn er pauzes om even lekker te ontspannen. De pauzes van de onderbouwklassen en bovenbouwklassen zijn nooit tegelijk. Zo heeft iedereen genoeg ruimte in de aula tijdens de pauzes. 

De onderbouwpauzes zijn van 10.15 tot 10.30 uur en van 12.30 tot 13.00 uur. Veel leerlingen nemen hun eigen lunch mee naar school. We zijn een gezonde school en voor wie dat wil, zijn er ook gezonde broodjes te koop in onze kantine.

Heeft iedereen een mentor?

Op Huizermaat heeft elke klas twee mentoren. Elke docent is ook mentor. Dat betekent in de onderbouw dat je je mentoren in ieder geval tijdens de twee mentorlessen ziet en ook tijdens de vaklessen. Je ziet je mentoren dus vaak, soms wel acht keer per week. Je leert elkaar dus echt goed kennen en dat is fijn.

Van hoeveel docenten krijg ik les?

Omdat we het belangrijk vinden dat we elkaar goed kennen, hebben we soms vakken samengevoegd. Bijvoorbeeld handvaardigheid en tekenen krijg je van dezelfde docent. Dat geldt ook voor het vak Science, dat bestaat uit natuurkunde, scheikunde en biologie en krijg je dus ook van één docent.

Neem ik mijn jas en gymtas mee naar het lokaal?

Op Huizermaat heeft elke leerling een eigen kluisje. Hierin kun je je gymtas en je jas bewaren. Tijdens de gymles kun je ook je chromebook in je kluisje bewaren.

Heeft elke leerling een chromebook?

Ja, op Huizermaat gebruiken we een chromebook ter ondersteuning van het onderwijs, we gebruiken dus ook boeken. Een chromebook lijkt op een laptop.

Mag je je telefoon gebruiken tijdens de les?

Nee, tijdens de lessen bewaar je je telefoon terwijl die uit is in je kluis. Een telefoon leidt immers veel te veel af van wat er tijdens de les gebeurt. Als je internet nodig hebt voor een schoolopdracht, gebruik je je chromebook.

Kan ik het eerste jaar al meedoen met de musical of het Open Podium?

Dat kan zeker, we vinden het juist superleuk als onze eerstejaars leerlingen aan deze activiteiten meedoen. En weet je wat er is ook nog een musical speciaal voor brugklassers.

Kun je vakken kiezen in de onderbouw?

Ja, in de mavo/havo-klassen en havo/vwo-klassen kun je op verschillende momenten keuzes maken binnen het Discover4U-programma.

In de vwo+ klassen zijn er diverse leerroutes. Je kunt kiezen voor:

  • Gymnasium en Technasium tegelijkertijd
  • Gymnasium met Huizermaat-modules
  • Technasium met Huizermaat-modules
  • Vwo+ met Huizermaat-modules

Wat moet ik doen om kennis te maken met het Technasium?

Alle leerlingen in leerjaar één maken kennis met het Technasiumvak Onderzoek en Ontwerp (O&O) zodat je goed kunt beslissen of je het in leerjaar twee ook wilt volgen, of zelfs wilt blijven volgen tot en met je examen. Kijk alvast eens rond op onze Technasiumpagina.

Kun je tegelijkertijd Technasium en Gymnasium doen?

Ja, we hebben de vakken van het Gymnasium en het Technasium zo geroosterd dat je zowel Technasium als Gymnasium kunt doen op Huizermaat.

Zijn alle lessen in de gymzalen van Huizermaat?

Nee, vanaf april tot aan de herfstvakantie gymmen we buiten op de sportvelden en de atletiekbaan, op twee minuten van de school.

Geven jullie veel huiswerk?

We bouwen het rustig op. Na de herfstvakantie moet je rekenen op één à anderhalf uur per dag. Als je goed meedoet tijdens de les, scheelt dat in wat je thuis moet doen. Op school kun je bovendien de docent of medeleerlingen om hulp vragen. Het is vooral handig om leerwerk rustig thuis te doen. Ook tijdens het weekend moet je vaak iets voor school doen.

Wanneer zie ik mijn nieuwe klasgenoten en mentoren voor het eerst?

Voor de zomervakantie word je al uitgenodigd voor je eerste mentoruur en leer je je nieuwe klasgenoten en mentoren dus al kennen. Dat geeft een rustig gevoel in de vakantie.