Unieke activiteiten bij de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht.

Vind jij het leuk om te onderzoeken, om het onbekende tot in detail uit te pluizen? En loop jij vooral warm voor bètavakken, zoals natuurkunde, scheikunde, wiskunde en biologie? Dan is het U-Talentprogramma vast iets voor jou.

Huizermaat is een Ambitieschool, in samenwerking met U-Talent, de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht. Binnen dit platform biedt Huizermaat je de mogelijkheid om deel te nemen aan diverse activiteiten (het U-Talentprogramma), al vanaf de eerste klas havo en vwo. Door deelname aan activiteiten, zoals excursies of masterclasses, ontdek je wat er komt kijken bij het doen van onderzoek, en verdiep je je in allerlei bèta-onderwerpen.

Hieronder vind je een overzicht van wat er mogelijk is binnen U-Talent. Met vragen kun je altijd terecht bij de coördinatoren van U-Talent op school:
Valerie (vnotenboom@gsf.nl) of Mark (meugster@gsf.nl)

“Door U-Talent heb ik nieuwe vrienden gemaakt met dezelfde interesses.”

“Het is geweldig om je verder te verdiepen in de stof en zo steeds meer te weten komt.”

Projecten

1- en 2-havo/vwo

3-havo

3-vwo

4- en 5-havo

4-vwo

5- en 6-vwo

U-Talent Academy

Zit je in 4- of 5-havo, dan kun je meedoen aan U-Talent College. Dit meerjarige programma bestaat uit een campusprogramma op de Hogeschool Utrecht en een schoolprogramma op Hujizermaat. Eén keer per maand volg je een les op de Hogeschool Utrecht. Je gaat bijvoorbeeld een kunsthand ontwerpen, onderzoeken hoe gezond suiker, zout en vet eigenlijk zijn en je bezoekt bedrijven. Aan het eind van het programma ontvang je een certificaat.

U-Talent College

Zit je in 5- of 6-vwo, dan kun je meedoen aan U-Talent Academy. Dit meerjarige programma bestaat uit een campusprogramma op de Universiteit Utrecht en een schoolprogramma op Huizermaat. Je krijgt les over bijvoorbeeld elementaire deeltjes in het heelal, de rol van microtubuli bij chemotherapie of in het programmeren van games. Ook doe je onderzoek voor je profielwerkstuk. Aan het eind van het programma ontvang je een pre-university certificaat wat niet misstaat in je portfolio voor het aanmelden bij een (selectie)studie.

Schoolprogramma

Als je in 4- of 5-havo zit, kun je ook alleen het schoolprogramma volgen zonder deelname aan het campusprogramma. Hiervoor krijg je ook een certificaat. Voorgaande jaren hebben leerlingen gewerkt aan de volgende projecten:

  • Marsproject: Bedenk zelf een experiment en onderzoek hoe we planten kunnen laten groeien op Mars.
  • Mythbusters: Test verschillende mythen om ze te ontkrachten of juist te bevestigen.
  • CanSat: Ontwerp een eigen satelliet die echt de lucht in wordt geschoten.
  • Hartenproject: Leer hoe hart klopt door een echt hart van dichtbij te bekijken.
  • De chemie achter schilderijen: Uit welke elementen bestaat 18e-eeuwse verf?
  • Natuurconstanten: Ga op onderzoek uit en ontdek waar onze natuurwetten vandaan komen.

Vragen?

Voor meer informatie over de projecten U-Talent College, U-Talent Academy en het schoolprogramma op Huizermaat, kun je terecht bij de coördinatoren van U-Talent Thomas de Klein (tdklein@gsf.nl) of Mark Eugster (meugster@gsf.nl)

Meer weten?

Informatie voor leerlingen

Informatie voor ouders

Flyer U-Talent

Veelgestelde vragen