Daag jezelf uit op het vwo+!

Wanneer je een vwo-advies hebt gekregen dan zul je je helemaal thuis voelen in één van onze vwo+ klassen.

Op Huizermaat kun je tegelijkertijd zowel het Gymnasium als het Technasium volgen. Dat is bijzonder! Op veel scholen moet je kiezen: óf het Technasium of het Gymnasium. Met zo’n verplichte keuze, zouden we jou, volgens ons, tekort doen. Want wat als je allebei leuk vindt? Of wat als je vooraf dacht dat het Technasium niets voor jou zou zijn, maar dat toch blijkt dat je O&O helemaal te gek vindt! Kiezen zonder te weten wat je kiest…. jammer toch?

Precies! Daarom kun je op Huizermaat eerst de vakken volgen om vervolgens te bepalen of je door wilt gaan met de Gymnasiumroute of de Technasiumroute…. of dus ook met allebei, of met geen van beide.

De vwo+ stroom op Huizermaat staat voor modern uitdagend onderwijs, waarin je veel onderzoek doet en je een wetenschappelijke manier van denken aanleert. 
De + staat voor ‘extra’; niet voor extra veel of extra moeilijk maar voor extra mogelijkheden.

Wij dagen je uit om je eigen grenzen te verkennen en te verleggen. Bijvoorbeeld met het vak ‘Actualiteit’ dat twee keer per week in je rooster staat en jou helpt om kritisch te leren denken en onderzoeken. Daarnaast besteden we veel aandacht aan het ontwikkelen van studie- en 21e-eeuwse vaardigheden zoals leren debatteren, kritisch denken en mediawijsheid.
Identiteitsontwikkeling staat bij ons hoog in het vaandel. We praten over bewustwording: wie ben je en hoe wil je je verhouden tot de wereld om je heen?

Kortom, in de vwo+stroom krijg je bij ons de kans om jezelf uit te dagen, je nieuwsgierigheid te volgen, te groeien en een sterke basis te leggen voor je toekomst!

In de vwo+ stroom heb je vier routes, jij bepaalt welke route je kiest.
Dit zijn de routes:

Route 1: Je volgt het Gymnasium én het Technasium.

Start je op Huizermaat, dan maken alle vwo+ leerlingen kennis met Latijn. Na de eerste rapportperiode maak je de keuze om door te gaan met Latijn en de gymnasiumroute te volgen. Meer weten over het Gymnasium? Klik hier

En zo is het ook met het Technasium. In het eerste jaar op Huizermaat maken alle vwo+ leerlingen ook kennis met het Technasium, door een periode het vak Onderzoek & Ontwerpen te volgen. Nadat je dit vak zelf ervaren hebt, maak je de keuze of je door wilt gaan met O&O en ook de Technasiumroute volgt. Meer weten over het Technasium? Klik hier.

Route 2: Je volgt het Gymnasium

Wanneer je de gymnasiumroute volgt en niet kiest voor het Technasium, volg je, in plaats van het vak O&O, de HZM-modules. Dit zijn uitdagende kortlopende projecten, waarbij je uitgedaagd wordt je ‘vwo-onderzoekende houding’ verder te ontwikkelen. Bij de modules koppelen we complexe inhoud aan onderzoeksvaardigheden. Je krijgt open vragen, combineert verschillende bronnen, je denkt na en wisselt informatie uit, je doet onderzoek en proefjes. We werken op deze manier met jou aan een onderzoekende houding. 

 

 

Route 3: Je volgt het Technasium

Wanneer je de Technasiumroute volgt en niet kiest voor het Gymnasium, volg je in plaats van het vak Latijn, de HZM- modules.
Dit zijn uitdagende kortlopende projecten, waarbij je uitgedaagd wordt je ‘vwo-onderzoekende houding’ verder te ontwikkelen. Bij de modules koppelen we complexe inhoud aan onderzoeksvaardigheden. Je krijgt open vragen, combineert verschillende bronnen, je denkt na en wisselt informatie uit, je doet onderzoek en proefjes. We werken op deze manier met jou aan een onderzoekende houding. 

Onderzoek & Ontwerpen (O&O)
Het kernvak op het Technasium is Onderzoek & Ontwerpen, afgekort O&O. Dit vak wordt in het mooie technieklokaal gegeven waar alle voorzieningen zijn die je nodig hebt om je opdracht uit te voeren. Bij O&O werk je in teamverband aan actuele, levensechte projecten. Hierbij leer je niet alleen om samen te werken maar ontwikkel je ook andere vaardigheden zoals creatief denken, een plan van aanpak maken, vooronderzoeken uitvoeren, een onderzoeksopzet maken, maquettes bouwen, technisch- en 3D-tekenen, 3D-printen en presenteren.

In opdracht van een bedrijf of organisatie werk je aan oplossingen voor bestaande technische en technologische problemen. Elk project begint met een kick-off op locatie of op school, waarbij de opdrachtgever uitlegt wat er van je wordt verwacht tijdens de uitvoering van de opdracht.

Route 4: Je volgt HZM-modules

Tenslotte kun je natuurlijk ook alleen HZM-modules volgen. Met de HZM-modules verdiep en verbreed je je kennis. Je krijgt de ruimte om jouw interesses en talenten verder te ontwikkelen. In plaats van het Gymnasium en/of het Technasium volg jij de verschillende HZM-Modules.

 

 

Kies jóuw route!

De keuzes die je bij ons op school maakt, maak je steeds voor een periode, samen met je mentoren, docenten en ouders kijk en bespreek jij wat je wilt.

Cambridge English

In leerjaar 3 van het vwo wordt het vak Cambridge English aan het reguliere programma toegevoegd. Hiermee krijg je niet alleen de mogelijkheid om dieper in de wetenschap te duiken maar ook je Engelse vaardigheden naar een hoger niveau te tillen met een internationaal erkend diploma.
Meer weten over de mogelijkheden voor internationaal erkende taaldiploma’s? Klik hier.

Meer weten?

gymnasium

Technasium