Fabel, Lotte, Mina en Eveline uit 5-vwo winnen internationale filosofie-ontwerpwedstrijd

Op donderdagavond 17 november waren de filosofieleerlingen uit 5-vwo op de Campus Den Haag van Universiteit Leiden om deel te nemen aan de internationale filosofie-ontwerpwedstrijd. De spanning was te snijden. Wie zou er met het felbegeerde beeldje van Spinoza vandoor gaan en een jaarabonnement krijgen op Filosofie Magazine?

 De filosofieleerlingen uit 5-vwo bogen zich afgelopen tijd over de opdracht die werd uitgeschreven door Stichting Internationale Spinozaprijs: Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de digitale wereld bijdraagt aan de dingen die we belangrijk en waardevol vinden in het leven? Hoe kan de digitale wereld onze positieve mogelijkheden (Capability approach van filosofe Martha Nussbaum) vergroten en hoe kunnen we slechte dingen juist voorkomen? Ontwerp een instrument dat bijdraagt aan het mentale welzijn van jongeren in de digitale wereld. 

 De vreugde was al groot toen Eveline, Lotte, Mina en Fabel te horen kregen dat de jury erg onder de indruk was van hun ingezonden ontwerpvraag: hoe kunnen we jongeren met autisme die zich overmatig aanpassen om erbij te horen helpen om de capability ‘sociale relaties kunnen aangaan’ te vervullen door de hindernissen van sociale media weg te nemen, zodat deze jongeren mee kunnen doen met sociale interacties zonder oververmoeid te raken? Zij mochten door naar de finaleronde waarin hen werd gevraagd een antwoord te ontwerpen op hun eigen ontwerpvraag. 

Na een intensieve presentatietraining op de finaledag afgelopen zondag presenteerde het groepje hun app voor jongeren met autisme (met onder andere een ‘shut down’-knop om eenvoudig te kunnen ontsnappen aan de tsunami aan prikkels op sociale media) aan de jury die werd voorgezeten door oud-minister van onderwijs Jet Bussemaker.

Donderdagavond kwam het verlossende woord, ook filosofe Martha Nussbaum (winnaar van de Spinozalens 2022) luisterde via een live verbinding vanuit Chicago mee: Mina, Eveline, Fabel en Lotte hebben de scholierenwedstrijd gewonnen! De ontlading was groot. Hun trofee zal binnenkort te bewonderen zijn in de vitrine op school.