Tweede Kamer verkiezingen op Huizermaat

Op woensdag 15 november organiseerden we op school verkiezingen in aanloop naar de landelijke Tweede Kamer verkiezingen op woensdag 22 november. Deze schaduwverkiezingen geven een indruk van hoe de Nederlandse politiek eruit zou zien als onze leerlingen het voor het zeggen zouden hebben. 

Tijdens de mentorlessen zijn de verkiezingen zorgvuldig voorbereid! Aan de hand van drie duidelijke filmpjes zagen ze hoe stemmen werkt, wat de Tweede Kamer doet en hoe de landelijke politiek werkt.
Ook vulden ze de speciale StemWijzer voor jongeren in. De leerlingen kozen een aantal thema’s die ze interessant vinden en kregen via filmpjes informatie over de stellingen. Op het eind zagen ze bij welke partij ze het dichtst in de buurt zitten.
De verkiezingskrant gaf nog de laatste informatie die de leerlingen wellicht nodig hadden om hun stem uit te brengen.

Iedere klas was uitgenodigd om naar het stemlokaal te komen waar elke leerling bij aankomst één stembiljet kreeg uitgereikt waarmee een stem kon worden uitgebracht. Het HZM-stembureau, bestaande uit leerlingen, ouders en collega’s, zag toe op het eerlijke verloop van de verkiezingen. 

Het stemmen ging er officieel aan toe: Leerlingen moesten zich aanmelden met hun identiteitsbewijs of schoolpas ter identificatie waarna ze een stembiljet ontvingen. Met het stembiljet gingen ze naar het stemhokje waar ze het vakje voor de partij van hun keuze rood kleurden om vervolgens het stembiljet in de stembus te doen.

Leerlingen voelden zich betrokken en waren enthousiast om hun stem uit te brengen. De uitslag wordt bekend gemaakt op donderdag 23 november, de dag dat ook de meeste uitslagen van de Landelijke Tweede Kamerverkiezingen bekend zullen worden.