‘Maak van een frisdrankblikje (can) een satelliet (sat) met een missie’ is de opdracht van de CanSat competitie.
Ga er maar aan staan! Zes leerlingen uit 5-vwo zijn aan de slag gegaan en hun satelliet heeft inmiddels de eerste testfase overleefd.

Nadat de leerlingen zorgvuldig hun missie hadden bedacht (het meten van subtiele veranderingen in het aardmagnetisch veld), werd het onderzoeksvoorstel geschreven en kon de bouw van de satelliet beginnen. Het bouwen kostte heel wat uurtjes denkwerk, onderzoek, samenwerking, programmering en meerdere testfases maar leidde uiteindelijk tot een uiterst geraffineerd stukje programmatuur in een frisdrankblikje.
Team Huizermaat (voor deze gelegenheid genaamd ‘Team Argo’) heeft inmiddels hun satelliet op het Unmanned Valley-terrein in Katwijk mogen testen. Hun zelfgebouwde mini-satelliet is beoordeeld door studenten van DARE, de raketbouwvereniging van de TU Delft.
Begin maart krijgen 10 finalisten van de CanSat competitie bericht of ze op 31 maart hun mini-satelliet mogen lanceren met een echte raket.

Tijdens de CanSat competitie worden de inspanningen van elk team beoordeeld op wetenschappelijke relevantie, technische prestaties en innovatieve aspecten. Het succes van het project hangt echter van meer af dan alleen technische vaardigheden. Onderzoeken, plannen, samenwerken, taakverdeling, communicatie en gezamenlijk verantwoordelijkheidsgevoel zijn ook belangrijke aspecten van een ruimtevaartproject en wordt daarom ook meegenomen in de beoordeling.
Team Argo: “Tijdens de ontwikkelfase was opgeven geen optie. Als iets tegen zat, zochten we naar oplossingen en probeerden we via een andere weg te bereiken wat we wilden. Naast dat we heel veel geleerd hebben, was het ook vooral heel leuk om te doen en hadden we ook veel lol.”
De leerlingen uit 5-vwo hopen gekozen te worden tot één van de tien beste teams van Nederland zodat ze op 31 maart hun CanSat kunnen lanceren. Met het ultieme doel: het bereiken van de Europese competitie van ESA.

CanSat is een ESERO-project dat NEMO uitvoert in opdracht van het Nederlands ruimtevaartagentschap Netherlands Space Office. Defensie is logistiek partner tijdens de testdag en het lanceerevenement. De competitie is opgezet om scholieren enthousiast te maken om voor een technische opleiding te kiezen.