Red het regenwoud, dat was de taak waar onze U-Talenters uit klas 1 afgelopen maandag voor stonden.

Met een groep van 21(!) HZM-leerlingen reisden we per bus af naar Utrecht. En dat was heel gezellig! De leerlingen ervaarden hoe het was om met een bus vol studenten naar Utrecht af te reizen (zitten lukt dan echt niet altijd!). In de stralende zon werden we opgevangen bij de Botanische Tuinen, waar we werden ontvangen in de tropische kassen.

Een greep uit het programma:

De leerlingen die in groepjes waren verdeeld, bestudeerden de aanwezige bedreigde plantensoorten die in de tropische kassen aanwezig waren. Ze verdiepten zich in de belangrijkste bedreigingen en (mogelijke) gevolgen van het verdwijnen van deze soort. Uiteindelijk kwamen ze tot een beschermingsplan, dat op een poster werd gepresenteerd en dat werd gepitcht. Probeer dat maar eens klaar te spelen, voor zo’n grote groep!

Een wetenschapper vertelde over haar onderzoek in het regenwoud van Frans-Guyana, voor Stichting Trésor. De leerlingen realiseerden zich door dit verhaal dat
ook door hen gemaakte keuzes in de supermarkt ontbossing in de hand kunnenwerken. Geen ver-van-je-bed-show dus!

Als ware ontdekkingsreizigers baanden de leerlingen zich gedurende de pauze een weg door de Botanische Tuinen. Muizen, Pijlgifkikkers, ratten, tropische vlinders, tropische vogels, zandhagedissen en allerlei bloemen… er werd van alles ontdekt.
We kijken terug op een gezellige en leerzame dag!