Schoolkrantmodule op vwo+; leerlingen leren schrijven als een pro
Tijdens één van de HZM-modules op het vwo+ gingen leerlingen aan de slag met het maken van hun eigen schoolkrant. Dat bleek nog een flinke uitdaging! Gelukkig kregen ze ondersteuning van een echte journalist die hen meenam in de wereld van journalistiek: van het bedenken van boeiende onderwerpen, tot een mooie opmaak van de krant en het afnemen van een goed interview. Superinteressant!
HuizerNieuws:
Wat komt er allemaal kijken bij het maken van een krant? Deze vraag houdt de leerlingen van Huizermaat momenteel bezig. Veertien brugklasleerlingen werken in een speciale module aan hun eigen schoolkrant, waarvan dit voorjaar de eerste editie verschijnt.
De verschillende rollen zijn al verdeeld, er is een eindredacteur, vormgevers, chef buitenland, chef sport en een striptekenaar. Nu is het tijd om de inhoud van de krant te schrijven. Om hen op weg te helpen bracht deze verslaggever een bezoek aan de middelbare school, om te vertellen over het maken van een krant.
De leerlingen kregen inzicht in het hele proces: van het bedenken van onderwerpen tot het schrijven en opmaken van artikelen. Ook kwamen interviewtechnieken aan bod – hoe stel je goede vragen en verwerk je die tot een artikel?
Spelletjes en korting op broodjes
Uit het gesprek met de leerlingen bleek dat voorbereiding belangrijk is, niet alleen bij een interview, maar ook bij het opzetten van een krant. Ter voorbereiding op de eerste editie van de schoolkrant hebben ze een enquête gehouden onder alle leerlingen van de school. “Daaruit blijkt dat veel leerlingen eigenlijk hetzelfde interessant vinden”, vertelt Tim, een van de eindredacteuren en chef buitenland. “Vooral spelletjes en of er korting is op broodjes.
Toch zijn de leerlingen het erover eens dat de krant meer moet bieden dan alleen dat. Ze hebben al ideeën voor artikelen. “We gaan roostermakers interviewen, en docenten, kinderen in het buitenland en andere leerlingen op school”, legt Milou uit, een van de vormgevers. En hoe pakken ze dat aan? “We gaan naar ze toe en stellen ze de vragen die we hebben bedacht.”
Thijs, naast vormgever ook chef sport, wil verslag doen van de selectiewedstrijden dodgeball. Hij speelt zelf mee en gaat de wedstrijden van binnenuit beschrijven.
Terwijl de leerlingen vertellen over hun verschillende functies en ideeën voor de krant, lopen er ook een aantal fotografen rond en worden er aantekeningen gemaakt. Want ook het bezoek van de lokale krant is onderwerp voor de schoolkrant. Daarnaast staat er een eindexamenstunt op de planning, een onderwerp waar zeker een goed verhaal in zit. Zo blijven er steeds meer ideeën voor artikelen ontstaan.

Huizerpraatje, -blaadje of Huizermaatkrant?
Over precies een maand, op 17 april, komt de eerste editie van de schoolkrant uit. Maar hoe die krant gaat heten, daar is de redactie van Huizermaat nog niet helemaal over uit. De namen liggen dicht bij elkaar: Huizerpraatje, -blaadje of Huizermaatkrant. De laatste stemronde moet nog plaatsvinden, dus de definitieve keuze laat nog even op zich wachten.
De leerlingen kijken ernaar uit om straks de eerste editie in handen te hebben. De krant wordt gedrukt en verspreid binnen de school, en de jonge redacteuren zijn al volop bezig met de inhoud. Het zelf vinden en brengen van nieuws vinden de leerlingen een leuke uitdaging, maar makkelijk is het niet altijd, legt Tim uit. “Soms is er weinig informatie en worden artikelen niet lang genoeg.” Als eindredacteur heeft hij daar een oplossing voor. “Dan gebruiken we een extra plaatje of zoeken we verder zodat we meer details kunnen toevoegen.”
Ook het hele proces van een krant maken is nieuw voor de groep. “We doen dit voor het eerst, dus we zijn nog echt aan het uitvogelen hoe dit allemaal werkt”, zegt Tim. “We zullen vanzelf merken waar we tegenaan lopen en wat een volgende keer beter kan.” Of er een volgende keer komt, is nog niet zeker. Eerst willen ze deze eerste editie tot een succes maken, maar daar hebben de leerlingen, en hun docent, alle vertrouwen in.
Met dank aan journalist Marinka Hilders en fotograaf Casper Bunschoten van het HuizerNieuws die de leerlingen op een leuke en ontspannen manier onze vwo+ leerlingen een aantal fijne kneepjes van het journalistiekvak leerden!