U-Talent Campusdag voor leerlingen uit de brugklas

Huizermaat is verbonden aan de Hogeschool Utrecht en de Universiteit Utrecht, in het U-Talent Ambitieprogramma. In dit programma kunnen leerlingen van klas 1 tot en met klas 5 van de havo en leerlingen van klas 1 tot en met klas 6 van het vwo deelnemen aan diverse activiteiten. Het uitgangspunt hiervan is dat leerlingen zich buiten de school verdiepen in bèta-onderwerpen en kennismaken met het studeren aan een hogeschool of universiteit.

Deze week bezochten enthousiaste leerlingen 1-havo/vwo en 1-vwo de Hogeschool Utrecht om een campusdag mee te maken. Deze dag stond in het teken van het onderwerp “Muzikale brainwaves”:

Wat leer je tijdens de Campusdag?

U-Talent schrijft hierover:

“Tijdens de campusdag leer je van de U-Talent-docenten vanuit verschillende perspectieven hoe muziek werkt en ga je zelf aan de slag.

Natuurkunde: De toon die ontstaat bij een blaasinstrument hangt af van de lengte van dat instrument. Tijdens dit onderdeel zoek je praktisch uit wat het verband hiertussen is.

Biologie: Waarom blijft een liedje soms in je hoofd ‘hangen’ en hoe krijg je een deuntje er weer uit? Hoe verwerken je hersenen muziek en waarom word je daar vaak blij van? Tijdens een interactief college testen we je gehoor en muzikaliteit en krijg je antwoord op deze vragen.

Wiskunde: Wat is ritme en welke patronen bepalen dat? Tijdens dit onderdeel gaan we op zoek naar patronen die bepalen dat een liedje aanstekelijk is.

Informatica: Muziek kun je maken met instrumenten, maar ook op de computer. Tijdens dit onderdeel leer je herhaling in een liedje te herkennen en dit simpeler te maken door er een functie van te maken. Je leert muziek programmeren met Sonic Pi. Hierbij pas je dat wat je vandaag geleerd hebt over aanstekelijkheid en ritmes toe en programmeert je eigen hit.”